Digiturvatyö on vaikuttamista

Pitkittynyt erikoistilanne on antanut mahdollisuuden arvioida digiturvatyötä eri näkökulmista. Työympäristöt ja työn tekeminen muuttuu, ihmiset vaihtuvat ja järjestelmät kehittyy. Pitkä etätyöjakso voi kuitenkin johtaa siihen, että yksittäinen aihealue ja asiantuntija muuttuu näkymättömäksi, jos hän ei tee itseään ja asiaansa näkyväksi.

Edellinen opetti tärkeän asian: digiturvatyö on vaikuttamista.

Ja se on sitä, vaikka erikoistilannetta tai pitkiä etätöitä ei olisikaan.

Digiturvatyössä vaikuttaminen on viestintää, jolla tavoitellaan digiturvallisempaa ympäristöä. Tässä ei ole mitään uutta. Klassisen tietoturvan osa-alueiden jaottelun kautta kyseessä on tietoturvatietoisuuden nostaminen ja tietoturvaviestintä.

Ohessa muutamia esimerkkejä, miksi eri kohderyhmille suunnattu viestintä ja vaikuttaminen on tärkeää.

Ylin johto, johtajat, päälliköt jne.
Täällä majailee se kuuluisa ”ylimmän johdon tuki”. On mukavampi tehdä hommia, kun huomaa, että ylin johto on kiinnostunut aiheesta. He antavat digiturvatyölle ajatuksia, aikaa ja tekijöitä.

He toimivat esimerkkinä päivittäisissä digiturva-asioissa, huomioivat digiturvallisuuden omilla vastuualueillaan ja huolehtivat työntekijöidensä osaamisesta.

Johdon on ymmärrettävä, miten tietoturvallisuus – tai tietoturvattomuus – voi vaikuttaa yrityksen toimintaan. Ymmärrystä voi lisätä viestimällä mahdollisuuksista, riskeistä ja tilannekuvasta.

Työntekijät
Henkilöstön osaaminen ja toiminta vaikuttavat suoraan yrityksen digiturvan toteutumiseen. On tärkeää ymmärtää arjen asioita:

  • miksi verkkorikolliset ovat kiinnostuneet myös tästä yrityksestä,
  • mihin käyttäjätunnuksen kaappaaminen käytännössä johtaa,
  • miksi samaa salasanaa ei saa käyttää vapaa-ajan ja työpaikan järjestelmissä,
  • miten tiedostot kannattaa jakaa kollegalle?

Digiturvallisuus kuuluu kaikille ja se on läsnä jokaisen työtehtävissä, oli sitten työntekijä tai johtaja. Kokeneemmat työntekijät toimivat esimerkkinä uusille työntekijöille. Uudet työntekijät saadaan heti mukaan turvallisuuskulttuurin ylläpitämiseen.

Ymmärryksen muuttuminen voi johtaa haluttuun lopputulokseen, eli käytännössä digiturvallisempaan kokonaisuuteen. Ja se mahdollistaa yrityksen toiminnan ja asiakkaiden tarpeiden täyttämisen.

Digiturvatyö on vaikuttamista.


Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *