Miksi yrityksiä hakkeroidaan?

Päivittäinen tietoturvauutisointi pistää miettimään. Verkkorikollisuus on jatkuvasti pinnalla. Onko olemassa yritystä, joka ei kelpaisi kohteeksi?

Rikollisia kiinnostaa meidän rahat, resurssit ja osaaminen.

Rahaa yritetään saada monin eri tavoin. Rahaa rosvotaan väärennetyillä laskuilla ja maksutiedoilla, varastettuja (henkilö)tietoja myymällä ja kiristämällä.

Resursseista rikollisia kiinnostavat esimerkiksi erilaiset tietojärjestelmät. Verkkomedioissa on uutisoitu esimerkiksi siitä, että eri korkeakoulujen kirjastoihin on tehty kohdennettuja tietoturvahyökkäyksiä, joilla tavoitellaan pääsyä kirjastojen tietokantoihin.

Kyllä, kirjatkin viedään käsistä!

IT-resurssejamme (läppärit, puhelimet, palvelimet, IoT-laitteet jne.) yritetään puolestaan valjastaa osaksi laajempia verkkohyökkäyksiä. Osaamisen varastaminen on käytännössä vakoilua. Onneksi vanha vitsaus ”meillä ei ole mitään salattavaa” jäi viime vuosikymmenelle. Toteamusta ei ole hetkeen kuulunut.

Välillä tuntuu siltä, että verkkorikollisille kelpaa kaikki.

Kyberturvallisuuskeskuksen julkaisema Kybersää-raportti avaa hyvin suomalaisten organisaatioiden tietoturvahaasteita. Tässä muutama lumettoman talven värinen poiminta nykytrendeistä:

 • ”Office 365 -tilien kalastelu johtaa edelleen tietomurtoihin päivittäin.” (Kybersää 10/2019)
 • Tietomurroissa ”…Office-365-tapaukset ovat uusi normaali”. (Kybersää 1/2020)

On siellä Kybersäässä myös aurinkoisempia uutisia. Kannattaa tutustua!


Julkaistu

kategoriassa

,

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Miksi yrityksiä hakkeroidaan?”

 1. lamppu

  Mielenkiintoinen postaus, sanoit että
  ”onneksi vanha vitsaus meillä ei ole mitään salattavaa jäi viime vuosikymmenelle. Toteamusta ei ole hetkeen kuulunut”

  Pakko sanoa että kuulen tätä joka päivä, suomessa on lukemattomia pk yrityksiä joilla ei ole hajuakaan näistä/eivät tunnista riskejä 😀

  1. matti

   Olen jostain syystä onnistunut välttämään tuon lauseen viimeaikoina. Riskien osalta tilanne on kuitenkin, kuten sanoit. Niitä on joka puolella ja ne pitäisi osata tiedostaa, ymmärtää ja tunnistaa. Ja varmaan niille kannattaisi myös jotain tehdä! Vaikka meillä ei olisikaan mitään salattavaa, meillä on kuitenkin paljon suojattavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *