Miksi tietokoneesi halutaan hakkeroida?

Olet varmasti joskus pohtinut miksi ihmeessä juuri sinun tietokoneesi haluttaisiin hakkeroida?

Eihän sillä tehdä mitään tärkeää eikä siellä säilytetä liikesalaisuuksia. ”Minulla ei ole mitään salattavaa” kuulee myös usein sanottavan.

Lähtökohtaisesti rikollisia ei kiinnosta se, mitä normaalin kotikäyttäjän koneella on. Sen sijaan heitä kiinnostaa se mitä kaikkea koneellasi voi tehdä. Kaikki millä on rahallista arvoa ovat kohteena verkkorikollisille.

Ohessa on kaavio, jonka tarkoituksena on esitellä eri syitä hakkeroida / kaapata tietokone. Kaaviossa on yhdistettynä sekä yritysmaailman että kotikäyttäjän koneisiin liittyviä asioita. Vaikka kaavio ei ole täydellinen ja se sisältää päällekäisyyksiä niin kaikki varmasti ymmärtävät, miksi oma kone kannattaisi suojata..

hack_pc_arvo

Kaavion on alunperin julkaissut Brian Krebs.
Hän pitää aiheeseen liittyvää blogia osoitteessa http://krebsonsecurity.com

Näin hakkerit hyödyntävät konettasi

Tässä vielä lyhyesti selostettuna kaaviossa esitetyt kohdat. Tätä kaikkea koneellasi voidaan tehdä, kun se on hakkeroitu:

Palvelin
Koneestasi voidaan tehdä palvelin, jossa ylläpidetään huijaussivustoja sekä jaetaan haittaohjelmia ja laitonta materiaalia.

Sähköposti
Hakkerit voivat hyödyntää konettasi myös sähköpostipalvelimena. Koneesi kautta lähetetään roskpostia ja huijausviestejä ympäri maailmaa. Sähköpostitililtäsi voi löytyä myös tietoja, joiden avulla hakkerit pääsevät yrityksesi tai työnantajasi palvelimille.

Liikesalaisuudet
Mikäli kyseessä on yrityksen tietokone, voi sinne olla tallennettuna liikesalaisuuksia kuten tuotetietoja, alustavia patenttihakemuksia, tutkimustuloksia jne. Nämä kaikki ovat rahanarvoista tietoa rikollisille ja kilpailijoille.

Virtuaalinen omaisuus
Koneeltasi voi olla pääsy verkkopelien rahoihin ja muihin hyödykkeisiin. Maailmalla liikkuu myös paljon haittaohjelmia, jotka keräävät lisenssikoodeja koneilta ja lähettävät ne eteenpäin.

Sosiaalinen media
Et varmasti hirveästi ilahtuisi jos joku esiintyisi sinun tai yrityksesi tunnuksilla sosiaalisessa mediassa?

Henkilökohtaiset asiat
Koneellasi saattaa olla tietojasi tai muita henkilökohtaisia dokumentteja. Et varmastikaan halua, että muilla olisi pääsy lastesi valokuviin?

Kiristäminen
Rikolliset saattavat asentaa koneellesi ns Ransomware ohjelmistoja, jotka pyytävät lähettämään rahaa tai muuten koneesi ei enää aukea. Ohjelmat saattavat myös uhata tyhjentää koneesi ellei rahoja makseta. Sinua voidaan kiristää myös kaapatun webbikameran kautta otettujen kuvien avulla.

Taloudelliset hyödykkeet
Suomessakin on tavattu erilaisia verkkopankkihaittaohjelmia sekä pankkitunnuksia utelevia sivustoja (kts. kohta Palvelin). Näiden lisäksi myös luottokorttitiedot ja verkkokukkarot ovat hyviä kohteita rikollisille.

Käyttäjätunnukset
Eri verkkopelien, verkkopalveluiden sekä palvelimien käyttäjätunnukset avaavat rikollisille uusia mahdollisuuksia hankkia rahaa.

Bot-verkko
Koneesi saatetaan liittää osaksi ns bot-verkkoa, jota käytetään mm roskapostin levittämiseen ja isojen verkkohyökkäysten tekemiseen. Rikolliset saattavat myös peitellä omia jälkiään kierrättämällä verkkoliikenteen sinuun koneesi kautta.


Julkaistu

kategoriassa

, , ,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *