Monilla nettisivuilla näkee nykyään eri sosiaalisten medioiden Tykkää / Jaa -nappeja, ns. yhteisöliitännäisiä. Kyseisten toimintojen hyödystä verkkosivujen ylläpitäjille ei liene kiisteltävää. Ne lisäävät parhaissa tapauksissa sivustojen kävijämääriä ja palveluiden tunnettavuutta huimasti.
Harva kuitenkaan tietää miten tällaiset liitännäiset vaikuttavat käyttäjien yksityisyyteen. Asia lyhyesti: Hyvin usein sinusta siirretään tietoa eteenpäin tietämättäsi ja ilman sinun lupaasi!
Kuvaan tässä nyt muutaman asian aiheeseen liittyen. Nämä perustuvat omiin tulkintoihini ja mielipiteisiin eivätkä ole minkään tahon virallisia kannanottoja asiasta.
Yksittäiset yhteisöliitännäiset
Kun käyttäjä vierailee sivustolla, jossa on esimerkiksi Facebookin Tykkää-nappi, niin käyttäjän selain lataa kyseisen napin Facebookin palvelimelta. Toisin sanoen latauspyynnön yhteydessä käyttäjän selaintietoja lähetetään sosiaalisen median palvelun tarjoajalle. Palveluntarjoaja (esim Facebook, Twitter jne.) tietää sinun liikkuvan kyseisellä sivulla, vaikka et sivusta ”Tykkäisikään”
Asiasta on kerrottu myös palvelun ohje- ja tukikeskuksessa. Facebook tosin ilmoittaa, että he eivät kerää tietojasi, mutta hyödyntävät niitä kyllä.
Kolmannen osapuolen tarjoamat yhteisöliitännäiset
Internetissä on lukuisia palveluita, jotka mahdollistavat useiden yhteisöliitännäisten lisäämisen helposti ja vaivattomasti. Esimerkkinä tällaisista palveluista ovat AddThis ja ShareThis. Kyseessä on paljon käytetyt ja laajalle levinneet palvelut, jotka jakolinkkien lisäksi tuottavat nettisivujen ylläpitäjille arvokasta tietoa mm. käyttäjän toimista nettisivulla.
Kun käytät sivustoja, joissa on kyseisten palveluiden tarjoamia jakonappeja, niin selaintietosi siirtyvät palvelua tarjoaville yrityksille (vaikka et nappeja painaisikaan)!
Palvelut omistavat yritykset myyvät tietoja (esim miten liikut nettisivulla, mitä mainoksia klikkaat jne.) myös eteenpäin saadakseen itse rahaa ja ylläpitääkseen palvelua. Tietojasi siirretään ulkomaille ja selailutietojasi käytetään kauppatavarana.
Ratkaisuja tietosuojaongelmiin
Nettisivustojen ylläpitäjät voivat rajoittaa yhteisöliitännäisistä aiheutuvia tietosuojaongelmia parillakin tavalla.
Staattiset liitännäiset
Ensimmäinen keino on käyttää staattisia Tykkää / Jaa -nappeja. Teknisesti ottaen ne ovat linkkejä ja ottavat yhteyden palveluun vasta kun niitä painetaan.
Haittapuolena on se, että käyttäjä ei näe suoraan napin vieressä kuinka monta kertaa kyseistä nappia on painettu.
Esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa on tällainen mahdollisuus. Facebook ei kuitenkaan tue enää toimintoa ja he ovat myös poistaneet toiminnon dokumentaatiot.
Käyttäjän aktivoimat liitännäiset
Sosiaalisen median napit voidaan tuoda nettisivuille myös siten, että ne aktivoidaan vasta kun käyttäjä tätä erikseen pyytää. Näin ollen tietoja siirtyy vain käyttäjän omasta päätöksestä ja toiminnasta johtuen.
Loppupäätelmä: Anna käyttäjän valita
Jos haluat käyttää sosiaalisen median yhteisöliitännäisiä sivustollasi, niin ok. Anna kuitenkin käyttäjän itse ottaa toiminnot käyttöönsä mikäli hän näin haluaa!
Vastaa