Rakkaudesta lajiin

Perustin tämän tietojesiturvaksi.fi blogin 10 vuotta sitten. Käsittelen tässä 10v postauksessa nyt sellaisia aiheita, jotka ovat puhutelleet minua jollain tavalla viimeisten vuosien aikana. Aiheet ei liity suoraan tietoturvaan, vaan bloggaamiseen.

Tämä postaus ei ole vuodatus. Tämä on oman toiminnan ja ajattelun tarkastelua. Oppimista. Ehkä näistä huomioista ja pohdinnoista on hyötyä tulevaisuudessa – sinullekin?

Tämä ei ole blogi! Eikä varsinkaan henkilöbrändäystä!

Muistaakseni blogit oli 2010 aikoihin kova juttu. Kieltäydyin kuitenkin kutsumasta sivustoani blogiksi. Sen sijaan se oli vain sivusto tai tietoturva-aiheinen nettisivu.

En halunnut puhua blogista, koska se olisi tehnyt minusta bloggaajan. Ja bloggaajia pidettiin turhanpäiväisinä huutelijoina, jotka esittävät ”asiantuntijaa”. Mokomatkin itsensä jalustalle nostajat! Nykyäänhän samat manaukset kohdistetaan henkilöbrändäykseen.

Parin vuoden ”sivuston” pitämisen jälkeen minulle tylytettiin päin naamaa, että onhan se blogi. No prkl, niinhän se on! Olisi myös tietämättömyyttä tai suoranaista valehtelua todeta, että tässä ei samalla rakennettaisi henkilöbrändiä.

Täydellisen tekstin tavoittelu

Blogipostausten kirjoittamisessa minulla on yksi törkeän iso ongelma: yksittäisen postauksen tekeminen vie aivan liikaa aikaa ja energiaa. Taustalla piinaa jonkinlainen täydellisen tekstin tavoittelu.

Ongelma muodostuu tällaisen ajatusprosessin läpikäymisestä:

  1. Olenhan huomioinut kaiken olennaisen?
  2. Saisikohan tästä sittenkin useamman postauksen?
  3. Onhan teksti ymmärrettävää, selkeää ja sujuvaa?
  4. Mitäköhän tästä nyt ajatellaan, enhän tee itsestäni täysin pelleä?
  5. Muistinhan kaikki olennaiset hakukonekikkailut?

Voitte vain kuvitella, miten asiat konkretisoitui tässä pitkässä 10v postauksessa. Meni aikaa ja energiaa. Hävettää jo valmiiksi, vaikka en ole julkaissut vielä mitään.

Sinun blogi – sinun juttusi!

Tietoturvasta ja tietosuojasta julkaistaan nykyään valtavasti erilaista materiaalia. On blogeja, videoita, podcasteja, kirjallisuutta, viranomaisohjeita ja laadukasta uutisointia. Minun on ihan turha lähteä uutisoimaan tai analysoimaan jotain tietoturvatapausta, koska monet muut tahot (asiantuntijat, mediatalot, ammattibloggaajat jne) ovat sen jo tehneet – nopeammin ja laadukkaammin.

Unohda yllä oleva – keskity omaan juttuusi.

Vanhat sisällöt on historian taakkaa?

Blogin pitämiseen kuuluu se, että vanhatkin postaukset jäävät muiden luettavaksi. Tästä on toki merkittävää hyötyäkin, mutta itse koen tämän jonkinlaisena taakkana: voiko asiantuntijan blogissa olla vastavalmistuneen opiskelijan tuottamaa materiaalia?

Välissä on toki vierähtänyt 10 vuotta, mutta huomioihan lukija sen?

Onhan tavoitteet, toiminta ja tunteet linjassa?

Blogi voi olla harrastus tai asiantuntijuuden markkinointikanava. Jos tavoitteenasi on tuoda asiantuntemusta esille, myydä asiantuntijapalveluita tms. niin toimi sitten tavoitteiden edellyttämällä tavalla. Toiminta! Luo aiheeseen liittyvää laadukasta sisältöä tarpeeksi usein.

En kirjoita blogia työkseni enkä saa tekemisestä rahaa, mutta koen silti pienimuotoista syyllisyyttä siitä, että en julkaise tarpeeksi usein. Ehkä omat tavoitteet, toiminta ja tunteet eivät ole linjassa.

Blogisi pakottaa sinua toimimaan esimerkillisesti?

Jos pidät asiantuntijablogia valokuvauksesta, muodista, ruuanlaitosta tms. niin lukija varmasti olettaa, että sivustollasi on hienoja valokuvia, muodikkaita vaatteita ja hyviä reseptejä jne.

Koska puhun tietosuojasta, onko kaksinaamaista, jos minulla ei ole lisäksi viimeisen päälle hyvä tietosuojaseloste, tietosuojaa kunnioittava analytiikkasovellus ja somenapit sekä hienot evästehärpäkkeet?

Analytiikkaohjelmisto heiluttaa koiraa

Seurasin aikoinaan hyvinkin aktiivisesti blogin lukijamääriä ja muita tilastotietoja erilaisilla analytiikkaohjelmistoilla (Google Analytics, Piwik/Matomo).

Analytiikka on tärkeää, mutta sen kanssa on oltava varovainen. Huomasin jossain vaiheessa, että minua kiinnosti enemmän numerot kuin uusien postausten kirjoittaminen.

Tuntui jotenkin vapauttavalta, kun poistin koko analytiikkasovelluksen käytöstä. Pakottaa keskittymään olennaiseen.

Jätä ylläpitohommat ammattilaisille

Jätä blogialustan tekninen ylläpito ammattilaiselle, jolla on osaamista ja aikaa. Siis molempia: osaamista ja aikaa.

Ylläpidin itse blogialustaani teknisesti useita vuosia. Tämä kahlitsee melkoisesti. Kun blogialustasta löytyy tietoturvareikä, verkkorikolliset hyökkäävät siihen automaattisesti. Siinä on sitten kiva miettiä arkena, viikonloppuna ja ennen kesälomamatkaa, että kukas sitä palvelua päivittelee poissaolosi aikana.

Tosin, ylläpitämällä itse oppii paljon erilaisia asioita. Opit myös arvostamaan sitä, kun joku muu tekee työn puolestasi.

Miten saan blogiini kommentteja?

Hanki ensin lukijoita. Saat lukijoilta kommentteja kolmella tavalla:

  1. Tuota hyvää sisältöä.
  2. Ärsytä ihmisiä.
  3. Jätä kommenttitoiminnon tietoturva huomioimatta.

Oli aika, kun en ollut huomioinut kommenttikentän tietoturvaa. Sitten tuli botti ja roskapostitti kommenttikentät täyteen pornoa ja pillereitä.

Miten saan blogiini lukijoita?

Lukijoiden määrä on suoraan verrannollinen siihen työmäärään, jonka blogiisi eteen teet. Googleta ”markkinointi”.

Ehkä tästä on jollekin hyötyä?

Perustin tietojesiturvaksi.fi alunperin nettisivuksi, jossa tarjotaan yleistä tietoturvatietoa. Pääsisältö muodostui juuri valmistuneen AMK-opinnäytetyöni teksteistä ja teknisistä ohjeista. Uskoin tuolloin, että näistä olisi hyötyä ja apua muillekin.

Uskon edelleen, että suomenkieliselle digiturvatiedolle on käyttöä.

Huomaan kuitenkin yhä useammin pohtivani: miksi teen tätä? Miksi käytän tähän aikaa, rahaa ja energiaa? Kysymykset ovat ihan aiheellisia.

Toistaiseksi, vastaus löytyy otsikosta – rakkaudesta lajiin!


Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *