Asenneopintojen koonti: olen ollut asennejankuttaja!

Minulla oli pitkään aikomuksena tutkia ja opiskella tietoturvaan liittyviä asennekysymyksiä. Lopulta otin haasteen vastaan. Nopeasti tajusin, että kyseessä on hieman monipuolisempi ja syvällisempi kokonaisuus kuin osasin ajatellakaan.

Kokosin lyhyet ja epäviralliset asenneopintoni viiteen blogipostaukseen:

Ensimmäiseksi selvitin asenteen käsitettä. Halusin tietää mitä asenteen taustalla on. Laaja aihealue josta löytyy paljon mielenkiintoisia tutkimuksia. Asenne on tietoa, tunnetta ja toimintaa.

Toisessa osassa kokosin yhteen alustavia ajatuksiani tietoturva-asenteisiin vaikuttamisesta. Ymmärsin, että asiaa pitää selvittää lisää. Selvisi, että asenteisiin voidaan vaikuttaa suostuttelevalla viestinnällä sekä pakon ja kannustinten avulla.

Kolmanneksi selvitin lisää suostuttelevasta viestinnästä. Selvisi mm. se, että asennemuutokseen tähtäävässä tietoturvakoulutuksessa kouluttajalla on merkittävä rooli.

Neljännessä osiossa selvittelin asennemuutosta pakon ja kannustinten avulla. Esimerkiksi lainsäädäntö, kuten EU:n tietosuoja-asetus, voi johtaa positiiviseen asennemuutokseen.

Tämän viidennen osan piti koota asenneopintojen aikana muodostuneita ajatuksia yhteen ja tarjota vielä lisää järkevää faktatietoa aiheesta. Sen sijaan tästä muodostuikin henkilökohtainen ahaa-elämys: olen ollut asennejankuttaja!

Asenteeni asenteita kohtaan muuttui

Päädyin lopulta pohtimaan, korostaako huonoista asenteista puhuminen henkilön omaa asennetta? Totesin aikaisemmin blogini esittelytekstissä, että tavoitteenani on muuttaa suomalaisten vääristyneet tietoturva-asenteet. Nyt hieman hävettää ja nolottaa, koska onhan se nyt *** ylimielistä todeta tuollaista! Hyvä tarkoitusperä muuttui helposti haitalliseksi ajatusmalliksi:

Halu auttaa + oma väärä asenne = Asennejankuttaja

Hyvän asenteen tunnistaa kaikki. Huonoja asenteita ei ole tarvetta korostaa. Jos asenne on tunnetta, tietoa ja toimintaa, niin asenne ei muutu asenteista jankuttamalla. Sen sijaan on tarjottava tietoa, mahdollistettava oppiminen ja oikea toiminta. Asenteet kyllä muuttuvat itsekseen, kun olosuhteet sen sallivat. Näin kävi nytkin!

Huh. Tulipahan opittua asiaa asenteista.


Tämä oli – tällä erää – viimeinen osa tietoturva-asenteisiin liittyvässä oppimispäiväkirjassani. Muut osat:

  1. Mitä on asenne tietoturvassa?
  2. Tietoturva-asenteisiin vaikuttaminen
  3. Asiantuntija muuttaa asenteita
  4. Asennemuutos tietosuoja-asetuksen avulla?
  5. Asennejankuttajalla on väärä asenne

Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *