Vihreät vakoilevat siat

Lukuisissa medioissa on kerrottu tiedustelupalveluiden keräävän ihmisistä tietoja mm. Angry Birds -pelin avulla. Angry Birds on tässä tapauksessa pelkkä sivujuoni. Ongelma on jossain ihan muualla.

Peli mainitaan lähinnä näistä kolmesta syystä:

 1. Kaikkien tuntema sovellus.
 2. Moneen laitteeseen asennettu.
 3. Suomalainen tuote + vakoiluskandaali = paljon kiinnostusta ja huomiota.

Yleistetäämpä hieman: mikä tahansa älypuhelimeen asennettava sovellus saattaa kerätä käyttäjästä tietoja. Oikeastaan mikä tahansa laite tai sovellus, jonka sisälmyksiä (esim. lähdekoodia) ei voi tutkia, saattaa kerätä käyttäjästä sekä ympäristöstä tietoja. Oli se sitten puhelin, tietokone, äly-TV tai kahvinkeitin. Kyllä, nettiin kytkettyjä kahvinkeittimiä on olemassa.

Miten tietoja kerätään?
Ilmaissovellusten tekijät haluavat usein rahoittaa projektejaan jollain tavalla. Yksi keino on myydä mainostilaa sovelluksesta itsestään. Olet varmasti nähnyt mobiilisovelluksissa vaihtuvia mainoksia? Ne ladataan sovellukseen laitteen datayhteyden avulla. Samaa reittiä pitkin tiedot liikkuvat myös toiseen suuntaan kolmansille osapuolille, jotka sitten myyvät tietoja eteenpäin. Tiedustelupalvelut ottavat tietysti tarvitsemansa infon siinä samalla.

Henkilöllä pitäisi aina olla oikeus päättää, kerätäänkö hänestä tietoja vai ei. Tämä on valitettavan hankalaa nykymaailmassa. Toivottavasti meillä on tulevaisuudessa myös sellaisia, kaiken kansan saatavilla olevia mobiililaitteita, -käyttöjärjestelmiä ja -sovelluksia, jotka kunnioittavat käyttäjän yksityisyyttä sekä omaa tahtoa.

Tietojen keruu ei tosin ole vain mobiilisovellusten ongelma. Samanlaista touhua tapahtuu myös esimerkiksi suomalaisilla verkkosivustoilla! Verkkosivujen analytiikkatyökalut sekä sosiaalisen median Tykkää/Jaa -napit keräävät käyttäjistä tietoja.

 

ps. Perun välittömästi puheeni siitä, että Angry Birds on vain sivujuoni tässä tapauksessa. Pelin idea kertoo kaiken oleellisen tietojen keruusta:
”Vihreät siat ovat kaapanneet munat lintujen pesästä, mistä raivostuneet linnut yrittävät ritsan avulla osua sikoihin tai niiden rakennelmiin.” –Wikipedia


Julkaistu

kategoriassa

, , ,

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Vihreät vakoilevat siat”

 1. Dodo

  Angry birds peliä eikä oikeastaan mitään muutakaan sovellusta ei tarvitse asentaa mobiililaitteeseensa. Älypuhelimen ’expectation of privacy’ on kutakuinkin nolla, ainakin Androidin, Windows- ja OSX puhelinten osalta. Ubuntussa, Jollassa ja Silent Circlen kehittämässä puhelimessa saattaa olla jotain turvallisuutta mutta päätelaiteturvallisuusongelmien vuoksi yksityisen tiedon säilyttäminen puhelimessa on yritystoiminnan ja yksityisyyden kannalta huono ratkaisu.

  1. matti

   Yksityishenkilönä sovelluksien asentamiseen voi sentään vielä vaikuttaa. Kaikkien pitäisi kuitenkin muistaa myös se, että työnantajan puhelimiin ei tule myöskään asentaa sovelluksia ilman lupaa.

   Lisähuomio: vaikka puhelimessa ei olisikaan yksityisiä tietoja, niin miksi x-määrän yrityksiä on jatkuvasti tiedettävä, missä puhelimeni liikkuu? Saako sitä GPS-paikannusta ihan oikeasti pois päältä? Puhelinoperaattori on tietysti ”pakko hyväksyä”. Tämän lisäksi esim. hätäkeskukset voisivat hyödyntää seurantaominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *