Log4j-järjestelmään liittyvä tietoturva-aukko on poikkeuksellisen vaarallinen. Ongelman korjaaminen on aiheuttanut valtavaa liikehdintää eri organisaatioissa ympäri maailmaa. Lue alta, mistä tässä ongelmassa on kyse.
Mikä on Log4j?
Log4j on nettipalvelun taustajärjestelmän osa, joka vastaa nettipalvelun lokitietojen käsittelystä. Lokitietoa muodostuu aina, kun käytät nettipalvelua. Lokitieto kertoo palvelun ylläpitäjälle, miten palvelu toimii ja miten palvelua on käytetty. Esim. mitä sivuja on avattu (kts. kuvio alta). Lokeihin kirjautuu myös palveluun liittyvät virhetilanteet yms. tekniset asiat.
Miksi tämä tietoturva-aukko on vaarallinen?
Tietoturva-aukon sisältävä lokijärjestelmä on laajasti käytössä ympäri maailmaa. Tietoturva-aukkoon on mahdollista hyökätä yksinkertaisella keinolla, mistä päin internetiä tahansa. Valitettavasti keinot ja esimerkki hyökkäyksen toteuttamisesta on myös julkaistu internetissä. Jos rikollinen onnistuu hyökkäyksessään, hänellä on laaja pääsy kohdejärjestelmään.
Pitääkö nyt tehdä jotain?
Yksittäinen kansalainen ei voi tehdä Log4j-ongelmalle mitään. Sen sijaan suurin vastuu on nyt IT-järjestelmien tekijöillä ja IT-palveluiden ylläpitäjillä. Järjestelmiin on tehtävä korjauksia. Kun järjestelmien tietoturvapäivitykset tulevat saataville, on kaikkien asennettava ne viipymättä.
On arvioitu, että Log4j-ongelman ongelman selvittely ja korjaaminen tulee jatkumaan pitkään maailmalla. Ongelman todelliset vaikutukset tulee näkymään vasta myöhemmin.
Miten Log4j tietoturva-aukkoon hyökätään?
Oheisessa kuviossa on esitetty esimerkinomaisesti, miten Log4j tietoturva-aukkoon hyökätään.
Verkkopalvelun vierailijat käyttävät palvelua normaalisti, ja siitä tallentuu merkintöjä lokijärjestelmään. Järjestelmässä oleva tietoturva-aukko mahdollistaa kuitenkin sen, että tietyllä tavalla muotoillut haittakoodit latautuvat lokijärjestelmään virheellisesti. Rikollinen syöttää haittakoodin mukana tiedon siitä, missä rikollisen hyökkäyspalvelin sijaitsee. Lokijärjestelmä käsittelee tiedon virheellisesti, ja merkinnän sijaan avaakin yhteyden rikollisen hyökkäyspalvelimelle. Sitä kautta rikollinen saa etäyhteyden verkkopalvelun taustajärjestelmään ja voi näin asentaa esimerkiksi haittaohjelmia verkkopalveluun.
Lisätietoja esim. Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta.
Vastaa