Verkkopalveluusi hyökätään päivittäin?

Tiesitkö, että julkiseen verkkopalveluusi hyökätään todennäköisesti päivittäin?

Mikäli sinulla on Internetiin julkisesti näkyvillä oleva verkkopalvelu, kuten esimerkiksi verkkosivut, tiedostopalvelin tai etäyhteyspalvelu, niin sitä yritetään todennäköisesti murtaa päivittäin.

Hyökkääjä on saattanut ottaa erityisesti sinun palvelusi kohteekseen tai sitten hän vain etsii Internetistä sattumanvaraisia kohteita ja yrittää tehdä niihin automaattisia hyökkäyksiä.

etsittyja_ohjelmistoja

Sattumanvaraisissa hyökkäyksissä verkkopalvelustasi etsitään yleensä jotain tiettyä sovellusta tai avointa tietoliikenneporttia, johon hyökkäyks sitten kohdistetaan. Yllä olevassa kuvassa on esimerkki siitä, kuinka hyökkääjä on etsinyt palvelimelta phpMyAdmin -sovelluksen tiettyjä versioita.

Mikäli etsit hakukoneella tietoa sovelluksen versionumerosta 2.5.7 niin huomaat, että kyseisestä versiosta on löydetty tietoturvahaavoittuvuus. Jos hyökkääjä löytää palvelimeltasi kyseisen version, niin hän voi helposti jatkaa automaattista hyökkäystä eteenpäin.

testatut_salasanat

Toisessa kuvassa on esimerkki eräästä lokitiedosta, joka on otettu SSH-etäyhteyspalvelusta. Kyseinen palvelu oli testimielessä oletusasetuksilla avoinna verkkoon noin 1,5 vuorokauden ajan. Sinä aikana palveluun yritettiin kirjautua yli 300 kertaa eri käyttäjätunnuksilla. Kuvasta huomaa hyvin sen, että kyseessä on ns. sanakirjahyökkäys, jossa yritetään arvata käyttäjätunnus-salasana pareja.

Tällaiset automaattiset hyökkäykset ovat siitä pelottavia, että niitä voidaan toteuttaa useita erittäin lyhyessä ajassa. Tästä johtuen on erittäin tärkeää, että verkkopalvelusi tietoturva on ajan tasalla. Muista pitää palvelut aina päivitettyinä ja sulje turhat avonaiset palvelut pois julkisesta verkosta. SSH-esimerkistä huomaa myös sen, että salasanojen monimutkaisuuteen* kannattaa kiinnittää huomiota.

Huomioi myös se, että automaattisia hyökkäyksiä tekevä taho ei välttämättä välitä siitä onko kohteena yritys vai kotikäyttäjä. Itse asiassa edellä mainitussa SSH-esimerkissä palvelu oli käynnissä normaalilla kotikoneella, johon siis hyökättiin 1,5 vuorokauden aikana yli 300 kertaa!

*Vinkki: Mikäli salasanojen hallinta tuottaa tuskaa, niin tutustu KeePass-ohjelmaan!


Julkaistu

kategoriassa

, , ,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *