Wikipediassa on artikkeli, joka kertoo lainsuojattomista. Pienillä muokkauksilla siitä saa yllätävän osuvasti uuden artikkelin, joka kertoo tietosuojattomista.
Tietosuojaton on henkilö, joka on tuomittu internetin käytön johdosta menettämään ”rauhansa” eli lain antaman yksityisyyden suojan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että henkilön liikkeitä ja käyttäytymistä internetissä voidaan helposti seurata. Elinikäinen tietosuojattomuus on rangaistuksena käytössä kaikkialla maailmassa. Määräaikainen tietosuojattomuus on käytännössä mahdoton ajatus.
2000-luvun villissä internetissä tietosuojattomiksi on usein kutsuttu myös tietovuotoja tekeviä henkilöitä. Tällaisen henkilön ilmiantajalle maksetaan varmasti palkkio, jos hän kertoo tiedustelutahoille henkilön sijaintitiedot. Kaksi kuuluisinta lähihistorian tietosuojatonta lienevät Edward Snowden sekä Bradley Manning.
Todellisuudessa tietosuojattomien elämä on ankeaa – internetin alkuajoista lähtien heidän yksityisyytensä on tuomittu menetettäväksi isoille pörssiyhtiöille sekä tiedustelutahoille. Ja kuka tahansa, joka avusti tietosuojatonta, joutui itse naurunalaiseksi, koska tietosuojattoman avustaminen on vainoharhaista puuhaa.
Ne jotka haluavat edelleen säilyttää tietosuojansa joutuvat piileksimään internetin ja sosiaalisen median yhteisöjen ulkopuolella. Heidän yhteytensä nykyaikaiseen tietoyhteiskuntaan ovat käytännössä katsoen katkaistu.
Internet ja sosiaalisen median verkostot mahdollistavat henkilön julistamisen tietosuojattomaksi myös hänen tietämättään. Tutut ja tuntemattomat saattavat levittää hänestä tietoja ilman suostumusta.
Vanha legenda kertoo kuitenkin työkaluista sekä EU-lainsäädännöstä, jotka mahdollistaisivat jatkossa yksityisyyden suojan palauttamisen: henkilöllä olisi ”oikeus tulla unohdetuksi”
Mikäli löydätte muita osuvia yhtäläisyyksiä niin laittakaa ihmeessä kommentteja tai sähköpostia.
Vastaa