Muutto on mahdollisuus – sössiä tietoturva

Paikallisella firmalla on muutto kesken – ollut jo muutaman kuukauden. Ohessa havaintoja (case 1). Perässä myös pari muuta tapausta tosielämästä.

Case 1: Muutto kesken

Osa asiakastiedoista säilytetään perinteisesti mapeissa ja mapit on nimetty asiakkaittain. Mapit on sijoitettu siististi muuttolaatikoihin. Laatikko on sen verran lähellä ikkunaa, että asiakkaat on helposti tunnistettavissa.

Työpöytä on myös ikkunapaikalla, tottakai. Siinä on (helposti varastettava) läppäri ja työstettävät paperit siistissä järjestyksessä. Näyttöä voi katsella kadulta.

Vaikka papereista ja asiakastiedoista ei mitään luottamuksellista löytyisikään, niin ei tämä toimintamalli ainakaan luotettavuutta lisää. Entäs varmuuskopiot, jos paperit ja läppäri lähtee? Laittaisi nyt vaikka jonkun näkösuojan papereiden ja laatikon päälle. Ja läppärin piiloon.

Muista puhtaan pöydän periaate.

Case 2: Paperiton toimisto

Muutto on hyvä mahdollisuus digitalisoida toimintaa. Kaikki turhat paperit kiertoon. Itsekin olen pari kertaa istunut silppurin vieressä ja pohtinut, mahtuisiko vielä viideskin paperi samalla kerralla silppuriin.

Aina paperishow ei mene yhtä putkeen. Joskus papereita saa jahdata pihalla tuulessa ja sateessa. Tietoturvaa edistävää taukoliikuntaa!

Case 3: Tarkista mihin muutat

Kerran erään yrityksen IT-asiantuntija pohti, missä mahtaa olla toimistotilan datakaappi. Se, mihin perinteiset nettijohdot kytketään. Ilmeni, että kaappi oli toimistotilan ulkopuolella olevalla käytävällä. Samassa kaapissa oli myös toisen toimiston verkkopistokkeet. Käytännössä kuka tahansa rakennuksessa vieraileva henkilö olisi voinut kytkeä itsensä näiden toimistojen tietoverkkoon.

Toimitilojen tietoturvaohjeesta (VAHTI 2/2013) saa hyviä vinkkejä toimiston fyysiseen tietoturvallisuuteen

Muutto on erikoistilanne, joka mittaa yrityksen tietoturvakulttuuria.


Julkaistu

kategoriassa

,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *