Kootut selitykset: palvelinten ja järjestelmien (epä)ammattimainen päivittäminen

Palvelinten ja järjestelmien päivittäminen on leppoisaa järjestelmäasiantuntijan perustyötä. Ohessa vinkit hommasta kiinnostuneille.

Näin asennat palvelusi tietoturvapäivitykset

1. Suunnittelu

Esimerkiksi korjaus- ja tietoturvapäivitysten asentamisen suunnittelu on turhaa. Ajat vain päivitykset, kun ne tulevat jakoon. Päivitysprosessi etenee suurin piirtein näin:
Päivityksiä tarjolla > Next > Next > Eiku > Oho > Perkele!

2. Viestintä

Palvelun käyttäjille tai sen pääkäyttäjälle ei tarvitse ilmoittaa päivityksistä. He kyllä ymmärtävät, että kyseessä on päivitys, kun palvelu on ollut poissa käytöstä useita tunteja. Käyttäjät myös arvostavat sitä, kun ajat päivitykset aamupäivällä kello 9-12 välisenä aikana.

3. Päivitysten testaaminen

Voit oikeastaan ajaa päivitykset suoraan tuotantoympäristöön, koska ne joutuu ajamaan sinne joka tapauksessa jossain vaiheessa.

4. Palvelinten päivitysjärjestys

Päivitä kaikki palvelun palvelimet yhtä aikaa. Näin kaikkiin tulee saman tien uusimmat versiot. Kaikkien palvelinten yhtäaikainen päivittäminen näkyy käyttäjille vain hetkellisenä käyttökatkona.

5. Päivitysten sisältöön tutustuminen

Tietoturvapäivitys sisältää tietoturvapäivityksiä. Ei niitä tarvitse sen enempää pohtia. Ei ne vaikuta järjestelmän perustoimintaan millään tavalla.

6. Varmuuskopiot

Koska tietoturvapäivitykset ovat tietoturvapäivityksiä, niin järjestelmää on turha varmuuskopioida. Olisi myös yliampuvaa ottaa koko palvelimesta ns. snapshot-varmuuskopiota. Varmuuskopiot vie turhaa tilaa.

7. Uudelleenkäynnistys

Jotta päivitykset asentuisivat oikein, pitää palvelu käynnistää uudelleen. Uudelleenkäynnistystä ei kannata tehdä keskellä päivää. Sehän häiritsisi käyttäjiä! Sen sijaan ohjelmoidaan uudelleenkäynnistys tapahtumaan keskellä yötä. Mieluiten samaan hetkeen, jolloin palvelusta otetaan automaattista varmuuskopiota.

t. nimimerkit

#7oikein
#kokemuksensyvarintaaani
#ammattilainenasialla
#kantapaankautta


Julkaistu

kategoriassa

, , ,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *