Huijaus, petos, arvonta!

Huomasin Matkamessuilla ikävän ilmiön. Näytteilleasettelijat kävivät raakaa psykologista sodankäyntiä vierailijoita vastaan. Ihmishenkiä ei onneksi menetetty, mutta henkilötietoja lähti senkin edestä. Jopa laittomasti? Aseina käytettiin törkeitä ihmismieleen vaikuttavia termejä: ARVONTA ja ILMAINEN näytenumero.

Arvonnan järjestäminen on hyvä keino kerätä lisää yhteystietoja (henkilötietoja) yrityksen markkinointirekisteriin. Arvontaan osallistuvalle tulisi kuitenkin ilmoittaa, että tietoja saatetaan käyttää suoramarkkinointiin. Osallistujalla tulee myös olla mahdollisuus kieltäytyä markkinoinnista (Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto).

Henkilökohtaisia huomioita messuhulinan keskeltä

Ihmisille ei aina kerrottu, mihin heidän tietoja tullaan käyttämään.
”Osallistu arvontaan, se vie vain 20 sekuntia”. Porukkaa oli jonoksi asti. Kaikki odottivat pääsyä päättelle, johon saattoi syöttää yhteystietonsa. Missään ei kerrottu käytetäänkö tietoja johonkin muuhun.

Ihmiset eivät tiedosta, mihin tietojaan luovuttavat.
Eräällä arvontapisteellä oli auki www-sivu, johon messuvierailija sai syöttää yhteystietonsa arvontaa varten. Tai näin siis ihmisille sanottiin. Oikeasti sivustolla rekisteröidyttiin uutiskirjeen tilaamiseen. Lomaketta täytettiin sellaisella tahdilla, että kaikkiin teksteihin ei varmasti tutustuttu. Kiirettä pitää, sillä moneen muuhun arvontaan osallistuminen oli vielä edessä.

Esittelijät eivät aina tienneet, miten tietojen keräystilanteessa tulee toimia.
Osa esittelypisteen työntekijöistä kertoi kaiken tarvittavan tietojen keruusta, mutta samaisella pisteellä toimiva työtoveri taas ei. Tämä saattoi olla ”tahallista” tai johtua tietämättömyydestä.

Minulla ei ole mitään arvontoja, uutiskirjeitä tai tietojen keruuta vastaan, kunhan kaikilla osapuolilla on pelisäännöt tiedossa:

  1. Jos keräät ihmisistä tietoa, niin kerro se rehellisesti.
  2. Varmista, että kaikki osapuolet tietävät tietojen keruun tarkoituksen, vastuut, velvollisuudet ja oikeudet.
  3. Jos olet antamassa tietojasi johonkin, niin vaadi saada tietää mihin kaikkeen niitä käytetään.

 

ps. ”Matti, osallistuin niihin kaikkiin arvontoihin sinun sähköpostiosoitteellasi.” aaarhg!


Julkaistu

kategoriassa

,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *