Älypuhelin on tärkeä – suojele sitä

Älypuhelimella on iso rooli jokaisen arjessa. Puhelin tekee arjesta sujuvampaa ja lisää turvallisuutta.

On tärkeää, että suojelemme tätä laitetta asianmukaisesti. Ohessa huomioita ja vinkkejä älypuhelimen turvalliseen käyttöön. Asioita voi soveltaa myös muihin mobiililaitteisiin, kuten tablet-tietokoneisiin.

Tiedosta älypuhelimen tärkeys ja toimi sen mukaisesti

Mieti mihin kaikkialle menetät pääsyn, jos puhelimesi hajoaa, katoaa tai varastetaan. Esimerkiksi jos käytät puhelintasi kaksivaiheisessa todennuksessa (MFA), niin saatat menettää hetkellisesti pääsyn näihin palveluihin. Puhelimen muistissa saattaa olla myös tietoja, tiedostoja tai kuvia, joita ei muualla ole. Huolehdi varmuuskopioista ja pidä käyttäjätunnukset tallella.

Mitä kaikkea ulkopuolinen saa haltuunsa, jos puhelimesi varastetaan? Entä mihin varas saa pääsyn puhelimesi kautta? Lukitse puhelin suojakoodilla, suojakuviolla tai sormenjälkitunnistuksella. Koodi on tärkeä suojamuuri ulkopuolisia vastaan. Harkitse myös viestien ja ilmoitusten piilottamista näytöltä. Jos menetät puhelimesi, niin tällöin ulkopuolinen ei pääse lukemaan ruudulta tärkeitä tietoja.

Harjoittele erikoistilanteiden varalle. Jos puhelimesi katoaa, miten löydät sen? Puhelimessa olevia paikannustoimintoja kannattaa testata – mielellään jo ennen puhelimen kadottamista. Entä jos yhtäkkiä tarvitset puhelimeen liittyvää käyttäjätunnusta ja salasanaa? Mistä ne löytyvät ja miten ne voi palauttaa? Työpaikan IT-tuella ei välttämättä ole keinoja päästä puhelimeen.

Sovelluksia vain tarpeen mukaan

Asenna laitteeseen vain työn tekemisen kannalta välttämättömät sovellukset. Ennen uuden sovelluksen asentamista on toki hyvä selvittää, onko laitteessa jo vastaava sovellus. Eli selvitä, tarvitsetko välttämättä mitään uutta sovellusta, vai pärjäisitkö laitteen omalla sovelluksella.

Asenna sovellukset aina virallisesta sovelluskaupasta. Selvitä etukäteen millaista sovellusta tarvitset, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja millaisia arvosteluja sovellus on saanut. Kun tiedät minkä sovelluksen haluat, tarkista tarkkaan, että olet asentamassa oikean nimistä sovellusta oikealta julkaisijalta. Pyri suosimaan tunnettuja ja yleisesti käytössä olevia sovelluksia. Niissä mahdollisesti ilmenevät ongelmat tulevat todennäköisesti nopeammin esille.

Sovelluksen käyttöoikeuspyyntöjä kannattaa pohtia hetki. Jos sovellus pyytää käyttöoikeutta esimerkiksi laitteen tiedostoihin tai kameraan, niin anna oikeudet vain, jos pyyntö on mielestäsi aiheellinen. Jos sovelluksella ei ole tarkoitus ottaa kuvia, niin kameran käyttöoikeuksia ei tarvita.

Poista ylimääräiset sovellukset, kun niille ei ole enää tarvetta.

Huijausviestit ovat riski myös älypuhelimissa

Huijausviesteihin liittyvät riskit ovat olemassa myös älypuhelimissa. Riskit voivat olla puhelimissa jopa suurempia, koska laitteen näkymät ovat rajatumpia tietokoneeseen verrattuna. Rikollisen lähettämän linkin takaa mahdollisesti löytyvä huijaussivusto voi näyttää puhelimessa uskottavammalta kuin tietokoneen nettiselaimessa.

Sähköpostilla saapuneen linkin todellisen www-osoitteen selvittäminen on puhelimessa riskialttiimpaa kuin tietokoneella. Esimerkiksi tietokoneen sähköpostiohjelmassa voi viedä hiiren kursorin linkin päälle, jolloin linkin oikea osoite näkyy. Puhelimessa linkkiä pitää painaa pitkään, jolloin linkin todellinen osoite tulee näkyville. Vahinkoklikkauksen riski on puhelimessa suurempi kuin tietokoneella.

Älypuhelimen erikoisuus on se, että huijausviestejä ja haitallisia linkkejä voi tulla myös tekstiviestillä. Koska viestit saapuvat perinteisenä tekstiviestinä, ei sähköpostijärjestelmän roskapostisuodatin pysty niitä pysäyttämään. Rikolliset voivat lähettää viestejä niin, että viestit saapuvat samaan viestiketjuun oikeiden viestien kanssa. Puhelimen kautta avattavien viestien ja linkkien kanssa tuleekin olla todella tarkkana.

ps. Haluatko hyödyntää tätä blogipostausta omassa yrityksessäsi? Tutustu Arjen digiturvan tehokuuriin. Se sisältää 12 valmista blogikirjoitusta, joiden avulla voit nostaa henkilöstön digiturvaosaamista.


Julkaistu

kategoriassa

,

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *