Tietojesiturvaksi.fi suoritti pienimuotoisen tutkimuksen liittyen WLAN-verkkojen suojaamiseen eräässä kaupungissa. Alueeksi valittiin kaupungin keskusta ja sitä ympäröivät suurimmat asuinalueet. Tarkoituksena oli kartoittaa alueella olevien WLAN-verkkojen määrää ja suojauksen tasoa. Tutkimuksen aikana verkoista ei kerätty ylimääräistä dataa(laitonta!), vaan pelkät saatavilla olevat verkon nimet (SSID) ja salaustyypit(WEP,WPA). Seuraavaksi esitettävät arvot ovat vain ”noin-lukuja”, koska kaikkia alueen langattomia lähiverkkoja on mahdotonta kartoittaa. Osasta verkoista ei saatu myöskään kaikkia tarvittavaa informaatiota. Luvut on pyöristetty lähimpään kymmeneen. Todelliset arvot saattavat olla helposti esimerkiksi +-50 verkkoa. Mitenkään 100% luotettavasta tutkimuksesta ei siis ole kyse, mutta jokaisen on silti helppo havaita jutun idea: Ihmiset ei edelleenkään osaa suojata WLAN-yhteyksiään!
WLAN tutkimuksen tulokset
Alueelta löytyi yhteensä noin 1120 langatonta lähiverkkoa. Näistä 1120 verkosta VAIN 640 oli suojattu turvalliseksi luokiteltavalla WPA-salauksella(WPA/WPA2). Prosentteina siis vain noin 57% oli tarpeeksi hyvin suojattu! Epäluotettavaa WEP-salausta käytti yhteensä noin 170 verkkoa. Prosentteina se on noin 15%. WEP-salaus kannattaa vaihtaa parempaan, koska kyseinen salaus on helposti murrettavissa Ilman salausta oli jopa 310 verkkoa. Eli noin 27% kaikista langattomista lähiverkoista.
Päätelmät
Lyhyesti sanottuna langattomien lähiverkkojen tietoturvatietous ei vieläkään ole tarpeeksi laajalle levinnyttä. Positiivista on se, että yli puolet käyttää jo WPA/WPA2 -salausta. WEP-salaus on kohtuullisen helposti kierrettävissä ja todennäköisesti tällekkin sivustolle siitä jossain vaiheessa demoa julkaistaan. Avoimien verkkojen määrä on suhteellisen suuri. On hyvin todennäköistä, että osa verkon ylläpitäjistä haluaa jakaa WLAN-verkkonsa myös muiden käyttöönsä. Siitä huolimatta noin 27% kaikista löydetyistä verkoista on kohtuuttoman suuri määrä!
edit 28.11.2013 poistettu toimimaton linkki
Vastaa