Pohdintaa kotitietokoneen tietoturvasta

Sinulla on koti ja oma piha. Et halua, että tuntemattomat ihmiset vierailevat kutsumatta pihallasi tai kodissasi. Kotisi ovissa on lukot ja niihin on avaimet vain tietyillä henkilöillä. Ilman avaimia kotiisi ei pääse. Mikäli avaimet varastetaan, toivot parasta tai vaihdatat lukot. Sinulla on palo- ja varashälytin, jotka ovat avuksi tietyissä ongelmissa. Tulipalon sattuessa sammutat sen tai soitat apua. Suojelet siis perhettäsi, kotiasi ja omaisuuttasi maalaisjärjen sekä erilaisten teknisten ratkaisujen avulla. Sinulla on tietokone.

Haluatko, että tuntemattomat ihmiset vierailevat kutsumatta koneellasi? Onko koneellesi pääsy vain tietyillä henkilöillä? Pääseekö koneellesi ilman ”avaimia” eli käyttäjätunnusta ja salasanaa? Mitä teet jos joku tietää tai pahimmassa tapauksessa arvaa salasanasi, koska se on niin helppo? Toivotko parasta vai ehkäisetkö mahdollista ongelman syntymistä? Onko sinulla teknisiä ratkaisuja, jotka ilmoittavat, hälyttävät tai suojelevat tarvittaessa? Kysytkö apua mikäli et osaa tehdä jotain? Miksi et suojelisi koneellasi olevia tietoja maalaisjärjen ja teknisten ratkaisujen avulla? Tyypillisesti tähän vastataan yhdellä lauseella:

”Minulla ei ole mitään salattavaa.”

    • Onko koneellasi kuvia esimerkiksi lapsistasi? Haluatko että joku lisää lapsiesi kuvia johonkien epämääräisille sivustoille?
    • Haluatko että naapurisi lukee sähköpostisi?
    • Haittaako jos joku varastaa pankkitunnuksesi?
    • Haittaako jos joku esintyy netissä sinun nimelläsi ja tiedoillasi?
    • Onko se OK, että naapurisi, tai joku muu, käyttää langatonta verkkoasi rikollisiin toimenpiteisiin?

Onko sinulla sittenkin jotain salattavaa?


Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *