Ohessa on muutama harvinaisempi fakta tietoturvasta. Poimin ne Petteri Järvisen pitämästä koulutuksesta Tietoturvaa yrityskäyttäjille. Koulutuksen organisoi Turun kauppakamari. Koko päivän kestäneessä koulutuksessa nousi esiin monia olennaisia tietoturvaan liittyviä huomioita ja vinkkejä. Suosittelen!
Mukavuus kertaa turvallisuus on vakio
Petterin mukaan tietoturvallisuuden keskeinen periaate on: mukavuus x turvallisuus = vakio.
Käytännössä tarkoittaa sitä, että turvallisuutta lisättäessä joutuu tinkimään mukavuudesta. Asiasta on kerrottu käytännössä esimerkiksi Mikrobitissä julkaistussa älypuhelimen tietoturvaoppaassa sekä Petterin blogissa julkaistussa salasanat ovat psykologiaa -postauksessa.
Tietoturva on maalaisjärkeä
”Miten saadaan ihmiset olemaan hölmöilemättä?” Esimerkiksi ”varmuuskopioiden ottaminen on nykyään niin helppoa, että jos tiedostoja kadottaa, ei voi kuin itseään syyttää.”
Toinen hyvä esimerkki on virustorjunta. Siihen luotetaan aivan liikaa. Paraskaan virustorjunta ei pysty suojaamaan ihmistä itseltään. Petterin mukaan ”On pienempi riski jättää sähköpostin liite avaamatta, kuin avata se epävarmassa tilanteessa.” Pitää täysin paikkaansa. Vähän kuitenkin kiinnostaisi tietää, mitä siinä liitteessä on…jos näin on, niin ota yhteyttä lähettäjään, ja kysy.
Tietoturva on kansalaisvelvollisuus
Kansalaisten IoT-laitteita käytetään verkkohyökkäysten tukena. Tietoturvasta huolehtiminen on siis kansalaisvelvollisuus. Petteri tiivisti asian erittäin hyvin näin: ”90-luvulla tietoturva oli yritysasia, 2000-luvulla henkilökohtainen asia, 2010 luvulla kansallinen asia.”
Salasanasäännöt ovat hölmöjä
Tietoturva-asiantuntijat jaksavat horista samoja salasanavinkkejä jatkuvasti. Pitää olla tarpeeksi monimutkainen, pitkä, vaikeasti arvattava, useasti vaihdettava jne. ”Jos yritysten tietohallinto ei itse pysty noudattamaan salasanasääntöjä, miten sitä voi velvoittaa käyttäjiltä?” Nykyiset salasanasäännöt on hölmöjä. Riittäisikö se, että salasana on eri joka palvelussa? Salasanojen muistamista unohtamista voi helpottaa esimerkiksi KeePass-ohjelmalla.
Lukkoon ei voi luottaa
Kaikki tietävät, että nettiselailu on turvallista, kun selainrivillä on lukon kuva. Paitsi, että näin ei ole! ”Lukko ei takaa turvallisuutta, vain salauksen.” Mikä estää hämärähemmoja suojaamasta yhteyksiään? Lukon yhteyteen liitetty sertifikaatti kertoo, kenellä on lukon avaimet.
Vinkit perustuvat koulutuksen antiin. Olen pyrkinyt erottelemaan suorat lainaukset tekstin seasta.
Vastaa