Tiedostojen ja osioiden turvallinen poistaminen

Monet yritykset tai yksityiset henkilöt ovat varmasti olleet tilanteessa, jossa esimerkiksi vanha tietokone annetaan pois, kun uutta laitetta ollaan ottamassa käyttöön. Tällaisissa tilanteissa suositellaan, että koneen käyttämät tallennusmediat tyhjennetään asianmukaisilla työkaluilla. Pelkkä tiedostojen manuaalinen poistaminen tai kovalevyjen formatointi ei valitettavasti tyhjennä levyä siten, että se olisi täysin tietoturvallinen.

Internetistä on saatavilla ohjelmia, joiden avulla huonosti tyhjennetyistä levyistä voidaan palauttaa myös arkaluontoisia tietoja.

Miksi tiedostot eivät poistu oletuksena turvallisesti?

Yleensä kun jokin tiedosto poistetaan, siirretään se oletuksena käyttöjärjestelmän roskakoriin. Sieltähän se on helposti siirrettävissä takaisin käyttöön. Tästä on hyötyä esimerkiksi jos on vahingossa poistanut väärän tiedoston.

Mikäli roskakori tyhjennetään, katoaa tiedosto kokonaan käyttäjän näkökulmasta. Todellisuudessa käyttöjärjestelmä vain poistaa viittaukset tiedostoon ja merkitsee kyseisen kovalevyn muistialueen uudelleen käytettäväksi.

Tiedostoa ei enää näy missään, mutta se on silti olemassa kovalevyllä. Jos joku saa kovalevyn haltuunsa, voi hän saada arkaluontoisia tietoja esiin. Jotta arkaluontoiset tiedostot saataisiin kokonaan poistettua, pitää muistialueet täyttää uudelleen. Tätä kutsutaan ylikirjoittamiseksi.

Mikäli jokin tiedosto on poistettu ja tila merkitty uudelleen käytettäväksi, saattaa käyttöjärjestelmä jossain vaiheessa ylikirjoittaa kyseisen tilan jollain muulla tiedostolla. Ylikirjoittaminen on mahdollista suorittaa myös sitä varten tehdyillä ohjelmilla. Ohessa on vielä kuva selventämään asiaa. Ylärivillä olevat numerot kuvaavat muistipaikkoja kovalevyllä. Kirjaimet A-D kuvaavat kyseisiä muistipaikkoja eri tapahtumahetkellä.

tiedosto_levylla

  • A = Kovalevyn muistipaikoissa 1-9 ei ole mitään tiedostoa.
  • B = Kovalevylle lisätään kuva, joka vie muistipaikat 1-5.
  • C = Kuvatiedosto poistetaan käyttöjärjestelmästä. Tiedosto säilyy silti kovalevyllä, vaikka käyttöjärjestelmä ei sitä enää näe.
  • D = Kovalevyn muistipaikat 1-9 ylikirjoitetaan useaan kertaan satunnaisella datalla eli ykkösillä ja nollilla. Kuvatiedostoa ei enää ole.

Ohessa on listattuna muutamia ohjelmia ja ohjeita niiden käyttöön. Parhaaseen lopputulokseen päästään koko osion ylikirjoittavalla DBAN -ohjelmalla. Muut ovat lähinnä yksittäisten tiedostojen tai kansioiden ylikirjoittamiseen tarkoitettuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.