Poistettujen tiedostojen palauttaminen

Aina välillä tulee eteen tilanteita, kun joku on poistanut tärkeitä tiedostoja ja haluaisi ne takaisin. Varmuuskopioitkin ovat aina tuolloin jostain syystä kadonneet johonkin.

Päätin testata tiedostojen palauttamista USB-tikulta PhotoRec nimisellä ohjelmalla. Ohjelmisto on saatavilla yleisimmille käyttöjärjestelmille. Kattavat ohjeistukset ohjelman käyttöön löytyvät ohjelmiston kotisivuilta.

Huom! Ohjelmaa ajetaan ns Vain-Luku tilassa, joka tarkoittaa sitä että USB-tikulle ei tehdä muutoksia vaikka et heti osaisikaan käyttää ohjelmaa oikein. Testaaminen on siis kohtuullisen turvallista!

Perustietoa tiedostojen palauttamisesta

Poistettujen tiedostojen palauttamisessa on tärkeä ymmärtää mikä on tallennusvälineiden yleinen toimintalogiikka: Idea on se, että kun tiedostoja tallennetaan esim USB-muistille, niin tiedostot kirjoitetaan muistille tiettyyn paikkaan. Näistä eri paikoista pidetään kirjanpitoa, jonka perusteella käyttöjärjestelmä osaa etsiä tiedostoja. Kun tiedosto poistetaan, niin itse tiedosto ei välttämättä katoa mihinkään, vaan kyseisen tallenuskohdan kirjanpito pyyhitään. Näin ollen tiedosto näyttää kadonneen, koska sitä ei osata etsiä (kirjanpito puuttuu).

Tiedostojen palautusohjelmien idea on ohittaa kirjanpito ja etsiä tiedostoon liittyvää dataa muistista itsestään. Aina kun muistista löytyy tietyntyyppistä dataa, niin palautusohjelma pyrkii palauttamaan kaiken datan. Kun kaikki data on saatu talteen, niin siitä pyritään rakentamaan uudelleen poistettu tiedosto.

Palautusohjelmien työ tulee kuitenkin vaikeaksi, mikäli vanhan tiedoston datan päälle on jo ehditty tallentamaan uuden tiedoston dataa. Tämä johtaa siihen, että kaikkia tarvittavia dataosia tiedostosta ei löydy eikä palautusta voida tehdä. Jos olet poistanut jonkun tiedoston vahingossa vaikkapa muistitikulta, niin on ensiarvoisen tärkeää olla tekemättä mitään ylimääräistä kyseiselle muistitikulle. Mikäli muistitikulle tallennetaan jotain, niin se saattaa ylikirjoittaa vanhan tiedoston.

Tiedostojen palauttaminen muistitikulta

Tässä esimerkissä oli käytössä kaksi kappaletta muistitikkuja. Niissä oli eri määrä eri tyyppisiä tiedostoja. Tyhjensin molemmat tikut normaalilla käyttöjärjestelmän poisto-operaatiolla, eli valitsin kaikki tiedostot ja valitsin Poista. Kun muistitikut olivat tyhjät, niin käynnistin PhotoRec ohjelman. Esimerkkikoneessa oli käyttössä Debian Linux, mutta samat toimenpiteet voidaan toki tehdä myös esim Windows koneilla.

PhotoRecin nettisivuilta löytyy helpot kuvaohjeet ohjelman käyttöön. Vaikka PhotoRecin käyttö onkin kohtuullisen helppoa, niin kannattanee kysyä teknistä henkilöä avuksi mikäli hiukankin epäröit taitojasi.

En tässä sen tarkemmin selosta mitä valintoja PhotoReciä käyttäessä tulee tehdä. Perusidea on kuitenkin se, että sinun tulee valita muistitikkuasi vastaavat tekniset ominaisuudet kun ohjelmisto niitä kysyy. Ohjelmisto tarjoaa oletuksena joitakin vaihtoehtoja. Mikäli muistitikkusi on ollut normaalissa Windows käytössä, niin kirjainyhdistelmät FAT ja NTFS ovat olennaista tietoa ohjelmaa käytettäessä. Ohjelma kysyy myös osiotietoja, mutta yleensä muistitikussa ei ole kuin yksi osio, niin tämäkin kohtaa mennee ohjelman tarjoamilla oletusasetuksilla. Lopulta kysytään vielä paikkaa, jonne mahdolliset palautettevat tiedostot tallennetaan.

Näin minulle kävi:

419 files saved in /home/matti/recup_dir directory
Recovery completed.
jpg: 327 recovered
txt: 54 recovered
doc: 27 recovered
pdf: 9 recovered
tx?: 1 recovered
zip: 1 recovered

Eli pelkkiä kuvatiedostojakin saatiin palautettua poiston jäljiltä jopa 327kpl. Tässä oli tietysti olennaista se, että en ollut kirjoittanut muistitikulle mitään uusia tiedostoja vanhojen päälle!

Onnea tiedostojen metsästykseen!


Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Poistettujen tiedostojen palauttaminen”

  1. Tanja

    Minun koneen joutui virus ja kaikki tiedostot olivat kryptisoittu. Vein tietokone MPY toimistoon, virus koneelta oli poistettu, mutta ei mitään tiedostoja pystynyt palauttamaan. Muistin sitten, että minulla on varmuuskopiointi. Palautin koko järjestelmä sihin päivämäärään, josta oli viimeksi tehty varmuuskopionti. Sieltä (ylläpitoon kautta -> varmuuskopiointi ja palautus -> palauta omat tiedostot) sain palautettu melkein kaikki tiedostot, mutta minun oma kansio, jossa oli kaikki kuvat en edes löytänyt sieltä. Kaikki tiedostot etsinyt ”Etsi” komennon kautta.

    Tietokone automaattisesti ottaa varmuuskopio joka sunnuntai. Itse en tehnyt mitään.
    Se kansio , jossa on kryptysoittu valokuva tiedostot, mulla edelleen on samassa paikassa. En poistanut sitä vielä. Mutta haussa ”palauta tiedostot” ei löytyy koko kansio.

    Auttakaa, kun siellä on todella tärkeät kuvat ja tiedostot!!!!!!!!

    1. matti

      Hankala tapaus!

      Tarkista varmuuskopioinnin asetuksista, että kuvakansio on todellakin varmistettu. Jos järjestelmä ottaa valokuvakansion varmuuskopion joka sunnuntai, niin valokuvien pitäisi löytyä sieltä, mihin varmuuskopiot tallennetaan.

      Jos virus on päässyt kryptaamaan myös varmuuskopioihin liittyviä tiedostoja, niin palauttaminen saattaa hankaloitua.

      Koska en tunne tapausta sen enempää, niin minun on hankala neuvoa tämän paremmin. Onnea kuitenkin tiedostojen palauttamiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *