Tekoälyn kehitys on johtanut siihen, että rikollisilla on nyt käytössään entistä paremmat työkalut huijausviestien tekemiseen. Yksi murhe lisää tietoturvavastaavien arkeen. Miten työntekijät saadaan tunnistamaan tekoälyn kirjoittamat huijausviestit?
Itse asiassa tähän on aika yksinkertainen ratkaisu. Tekoälyn huijausviestit tunnistetaan samalla tavalla, kuin ihmisenkin kirjoittamat. Tunnistetaan viestistä epäilyttäviä yksityiskohtia ja tehdään toimintapäätös sen perusteella.
Ongelma ei ole siinä, että tekoäly on kirjoittanut huijausviestin. Viesti ei välttämättä ole huijaustarkoituksessa sen parempi, kuin ihmisenkään tekemä huijausviesti. Ihminen pystyy tekemään erittäin uskottavia huijausviestejä, kunhan hänellä on tarpeeksi aikaa ja tietoa huijattavasta kohteesta.
Ongelma on siinä, että tekoälyllä pystyy kirjoittamaan uskottavia viestejä hirveän nopealla tahdilla. Lisäksi viestejä pystyy mukauttamaan nopeasti. Tekoäly siis kasvattaa huijaamisen onnistumisen todennäköisyyttä.
Miten suojaudutaan tekoälyn tuottamia huijausviestejä vastaan?
Kun työntekijät osaavat tunnistaa huijausviestejä ja tietävät tekoälyn mahdollisuudet, heillä on paremmat lähtökohdat väistää tekoälyn tuottamat huijausviestit. Näin ollen:
- Opeta työntekijöitä tunnistamaan sähköposteista ja muista viesteistä epäilyttäviä yksityiskohtia. Tämä on tärkeää, koska samoja yksityiskohtia on sekä ihmisten että tekoälyn tuottamissa huijausviesteissä.
- Pyydä työntekijöitä kokeilemaan itse, miten tekoälyllä voi tuottaa viestejä. He huomaavat pian, että tekoäly tuottaa sekunneissa uskottavaa tekstiä.
Huijausviestin tunnistaminen on digimaailman perustaito. Sitä kannattaa harjoitella säännöllisesti!
Vastaa