Osaajapula: auta kaveria oppimaan

Suomeen tarvitaan lisää kyberturvallisuuden osaajia. Puhutaan, että meillä on osaajapula.

Asiantuntijoita koulutetaan kovaa tahtia. Oppimispolku on kuitenkin pitkä, eikä se aina osu ihan kohdilleen. Samaan aikaan nykyisten asiantuntijoiden osaamisvaatimukset kasvavat jatkuvasti. Tämä näkyy mm. rekrytointi-ilmoituksissa.

Omassakin työssä sen huomaa. Kyberturvallisuus on monipuolinen ja vaativa kokonaisuus. Yhä useampaan asiaan on pakko todeta, että en minä tiedä. Otetaan selvää ja kysytään fiksummilta.

Kyberturvallisuutta ei voi tehdä yksin

Kyberturvallisuus on iso kokonaisuus, joka sisältää monia vaativia erityisosaamisalueita. Ei voida olettaa, että yhden kyberturvallisuuden osa-alueen asiantuntijuus riittää kattamaan myös muut osa-alueet.

”Palkataan tietoturva-asiantuntija” ei ole ratkaisu.

Osaamisvaatimukset vaihelevat hurjasti kyberturva-alan sisällä. Enisalla on mielenkiintoinen julkaisu, jossa kuvataan eri kyberturvallisuustehtävien osaamisvaatimuksia. Tutustu!

Osaajapula on kansallinen ja kansainvälinen ongelma

Kyberturvallisuuden osaajia tarvitaan ihan joka puolella.

EU:n kyberturvallisuusvirasto Enisa on ennustanut keskeisimpiä kyberturvallisuusuhkia vuodelle 2030. Osaajapula on nostettu jopa sijalle 2. uhkalistalla.

Osaajapula nähdään suurempana ongelmana, kuin päivittämättömät järjestelmät. Huh!

Osaaminen ja osaajien tarve on noteerattu myös Suomen hallitusohjelmassa ja huoltovarmuustoiminnassa. Hallitusohjelman mukaan suomalaista kyber- ja informaatioturvallisuusosaamista lisätään ja varmistetaan panostamalla koulutukseen.

Digitaalinen turvallisuus ja tiedon huoltovarmuus on yksi keskeinen painopiste Huoltovarmuuskeskuksen strategiassa 2024-2027. ”Tietoliikenneyhteyksiin, digitaaliseen turvallisuuteen sekä informaatioturvallisuuteen liittyvän substanssiosaamisen kerryttäminen” nähdään yhtenä kyvykkyyksiin liittyvänä vaatimuksena.

Miten osaajapulaan voidaan vaikuttaa yrityksissä?

Osaajapulaan liittyvä ongelma on tiedossa, mutta siihen ei ole yksinkertaista ratkaisua.

Jos emme voi palkata lisää osaajia, niin mistä niitä sitten löytyy?

Osaratkaisuja kyberturvallisuuden osaajapulaan löytyy eri paikoista. Oppilaitoksilla on merkittävä rooli. Käytännön osaaminen kehittyy työpaikkoilla.

Innostuksen ja motivaation merkitystä ei voi vähätellä. Tässäkään.

Katsotaan myös kaikki peiliin. Voimmeko jotenkin kehittää omaa toimintaamme niin, että oma ja ympärillä olevien asiantuntjiuus nousisi uudelle tasolle?

Kukaan ei muutu kyberturvallisuuden asiantuntijaksi ajattelemalla, mutta voisko näistä ajatuksista kuitenkin olla hyötyä:

Asiantuntija. Tiesitkö, että olet kyberturvan osaaja, vaikka et olisi kyberturvallisuutta opiskellutkaan?

Moni kyberturvallisuuden piiriin kuuluva asia on myös ihan perus IT-asioita. Jos sinulla on tietoverkot ja palomuurit hallussa, osaat jo merkittävästi tiettyä kyberturvallisuuden osa-aluetta.

Muista, että olet asiantuntija tässä hetkessä. Ylläpidä asiantuntemustasi. Tee asioita käytännössä, tutki, ihmettele. Opiskele lisää ja jaa oppimaasi muillekin. Opit samalla itse lisää.

Johtaja. Tiesitkö, että sinulla on kyberasiantuntijoita töissä? Sekä nykyisiä – mutta myös tulevia!

Pidä heistä kiinni! Tarjoa heille sopivasti haastetta ja mahdollisuuksia oppia uutta.

Asiantuntijasi tarvitsevat aikaa oppia uutta. Älä hukuta heitä työhön, jotta laskutusasteet ynnämuut tuottavuusmittarit olisivat täysin kohdillaan. Anna heille työaikaa ihan vain uuden opiskeluun ja asioiden ihmettelyyn.

Asiantuntijuus muodostuu ja syvenee ajan myötä, kunhan sille annetaan mahdollisuus!

Nostetaan omaa ja kaverin osaamistasoa yhdessä.


Julkaistu

kategoriassa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *