Ohessa on tietoisku Ransomware eli kiristyshaittaohjelmista. Tein tietoiskun osana YAMK-opintojen Cybersecurity Management (kyberturvallisuuden hallinta) -kurssia. Tehtävänä oli tuottaa materiaalia sosiaalisen median tietoturvakampanjaa varten. Toinen osa tietoiskusta julkaistaan myöhemmin.
Lataa suomenkielinen Ransomware-posteri. Saatavilla on myös alkuperäinen englanninkielinen posteri. Alla pieni esikatselukuva.
Ransomware eli kiristyshaittaohjelma ottaa haltuun tietokoneesi tai puhelimesi ja pyytää sinulta rahaa sen vapauttamiseksi.
F-Securen uhkaraportin mukaan yksi tietty kiristyshaittaohjelmaperhe oli vuoden 2014 jälkimmäisellä puoliskolla 10. suurin haittaohjelmauhka maailmassa. “Vasta kymmenes?” saatat pohtia.
Kyseinen haittaohjelmatyyppi on ollut huomattava ongelma viimeisen parin vuoden aikana. Havaituista uhista se saattaa olla jopa kaikkein ongelmallisin. (F-Secure 2014)
Näin Ransomware toimii
1. Saastuminen
Voit saada kiristyshaittaohjelman koneellesi saastuneesta sähköpostin liitetiedostosta tai päivittämättömän selainlaajennoksen kautta.
2. Salaus
Kiristyshaittaohjelma etsii koneeltasi mielenkiintoisia tiedostoja, kuten tekstidokumentteja, kuvia jne. Sitten ohjelma salakirjoittaa tiedostot niin, ettet voi käyttää niitä enää.
3. Kiristys
Haittaohjelma lukitsee koko laitteen ja pyytää rahaa. Käyttäjän on maksettava ajoissa tai hinta nousee.
4. Pelastus
Jos käyttäjä maksaa, tiedostot ehkä vapautetaan lukituksesta.
Miten suojaudun kiristyshaittaohjelmalta?
Paras suojaus kiristyshaittaohjelmia vastaan on pitää koneesi päivitettynä ja varmuuskopioida usein. Onko koneesi jo saastunut? Puhdista järjestelmä ja palauta kaikki tiedostot varmuuskopioista. Älä maksa rikollisille!
Lue lisää kiristyshaittaohjelmista poliisin, kyberturvallisuuskeskuksen ja F-Securen tekemältä sivustolta sekä F-Secure uhkaraportista H2/2014.
Vastaa