Puhtaan pöydän periaate

Kuvitellaan tilanne, että työhuoneessasi vierailee joku ulkopuolinen. Hän saattaa olla työkaveri, muuta henkilökuntaa, siivooja, asiakas tai muuten vain ulkopuolinen henkilö. Hän saattaa vierailla huoneessasi työaikaan tai kun et ole itse paikalla.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon työpöydälläsi on sellaista tietoa, jota et haluaisi näiden muiden henkilöiden näkevän?

Monessa organisaatiossa on käytössä niin sanottu puhtaan pöydän periaate tai -politiikka. Kyseessä on ohjeistus, jota kaikkien kannattaisi noudattaa. Puhtaan pöydän periaatteen idea on se, että esimerkiksi työpöydällä ei saa säilyttää sellaista materiaalia, jota ei haluta muiden näkevän.

Vaikka työhuoneesi olisikin lukittu, niin sinne on silti aina jollain pääsy. Tai vaikka olisitkin itse paikalla, niin silti työpöydältäsi saattaa vuotaa tietoja. Jos työpisteelläsi vierailee joku, niin hän näkee kaiken mitä pöydälläsi on. Hän saattaa ottaa jopa työpöydästäsi kännykkäkameralla kuvan huomaamattasi.

puhtaanpoydanperiaate
Yllä olevassa kuvassa on normaali työpiste; tietokone, lisälaitteet, puhelimia ja jotain lappuja. Varmasti tuttu näky kaikille toimistotyöläisille. Eihän tästä puutu oikeastaan muuta, kuin keltaiset näyttöön liimatut Post-it laput.

Kuvassa ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta jos kuvaa tutkii tarkkaan, voidaan todeta, että ainakaan puhtaan pöydän periaatetta tässä ei ole noudatettu. Klikkaa kuva auki ja katso mitä kaikkea siihen on todellisuudessa tallentunut!

Kuvan ottanut henkilö on saanut paljon arkaluonteista tietoa haltuunsa melko pienellä vaivalla…

Seuraavaksi kun lähdet töistä, mieti pitäisikö työpöytää ensin hieman siivoilla?


Julkaistu

kategoriassa

, ,

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Puhtaan pöydän periaate”

  1. Hackerboi133

    Voi vittu IP- osote leaked LOL. Kannattas vähä kattoo mistä kuvia ottaa xDDDD :D:D

    1. matti

      Kiitos keskustelua herättävästä kommentistasi 🙂 Pelkän IP-osoitteen vuotaminen ei aina aiheuta ongelmia, kuten kommentissasi ilmeisesti yrität tuoda esille? Jos IP-osoite on yhdistettävissä muihin tietoihin, kuten käyttäjätunnuksiin, aiheutetaan turhaan ylimääräisiä riskejä toiminnalle. Tästä ollaan varmaankin samaa mieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *