DBAN – Darik’s Boot And Nuke

Darik’s Boot And Nuke (DBAN) on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka päätarkoituksena on kovalevyjen ja muistikkujen osioiden ylikirjoittaminen. Käyttämällä DBAN-ohjelmaa, tiedostot voidaan tuhota kovalevyiltä niin hyvin, että levyn uskaltaa esimerkiksi myydä tai luovuttaa eteenpäin. DBAN on kaupallisen toimijan tuote, mutta ohjelmistoa voi käyttää täysin vapaasti.

Ohjeen toimivuus tarkistettu viimeksi 1/2017 DBAN versiolla 2.3.0.

DBAN asentaminen

DBAN on on suunniteltu käytettäväksi CD/DVD -levyltä tai USB-muistitikulta (ethän voi asentaa ohjelmaa kovalevylle, jonka tiedostoja olet juuri tuhoamassa). Lataa DBAN projektin nettisivuilta. Tiedosto joka ladataan on muotoa ”.iso”. Tämä tiedosto on tarkoitettu ”poltettavaksi” CD-levylle tai USB-muistille. Älä turhaan avaa tai muokkaa ladattua .iso tiedostoa koneellasi.

Nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

1. asenna DBAN CD-levylle, tai
  2. asenna DBAN muistitikulle.

Haluan pitää tämän ohjeen lyhyenä ja DBAN-ohjelmistoon keskittyneenä, joten en kuvaa asennusta sen tarkemmin. Vinkit asennukseen:

CD-levylle asentaminen: Hae netistä esim hakusanoilla ”iso tiedoston polttaminen”, niin löydät hyviä suomenkielisiä ohjeita.

USB-muistille asentaminen: Hae netistä esim hakusanoilla ”iso tiedoston polttaminen usb muistille”. Kommenteissa ehdotettiin myös Universal USB Installerin käyttöä.

DBANin käyttäminen

Aseta DBAN (CD tai USB-muisti) koneeseen ja käynnistä kone uudelleen. Koneen käynnistyessä tarkkaile ruudulla olevia tekstejä. Yritä selvittää omasta koneestasi se nappi näppäimistössä, jolla saat koneen käynnistymään CD-levyltä tai USB-muistilta. Yleensä tämä kerrotaan käynnistysvaiheessa esim ”Press F10 to change boot media” tai vastaavaa. Tarvittaessa vaihda BIOS:sta koneen käynnistysjärjestystä siten, että kone käynnistyy ensisijaisesti CD-levyltä tai USB-muistilta. Hakukoneista löytyy myös ohjeita esim. hakusanoilla ”koneen merkki ja malli boot from cd” tms.

Mikäli DBAN käynnistyy oikein, pitäisi ruudulle ilmestyä seuraavanlainen kuva.

dban_aloitus

DBAN aloitusruudusta pääset eteenpäin painamalla Enteriä. Ohjelmisto lataa tarvittavia tietoja, jonka jälkeen aukeaa alla olevan kaltainen kuva. Tässä kohdassa valitaan halutut asetukset.

dban_asetukset

Tässä esimerkkikoneessa on vain yksi kovalevy, jossa on vain yksi osio.

Painamalla M kirjainta voit valita eri ylikirjoitusmetodeja. Oletuksena on DoD Short, joka kelpaa hyvin peruskäyttöön.

Painamalla R kirjainta voit valita ylikirjoituskierrosten määrän. Paina R ja syötä arvoksi 3 kierrosta.

Lopuksi valitaan ylikirjoitettava kovalevyn osio liikkumalla oikeaan kohtaan(J,K) ja painamalla välilyöntiä halutun osion kohdalla. Sana ”wipe” ilmestyy kyseisen osion eteen.

Ylikirjoitus käynnistetään painamalla F10.

dban_ajossa

Kun DBAN suorittaa ylikirjoitusta, on näytöllä tietoja prosessin etenemisestä. Kovalevyn ja osioiden koosta riippuen tämä etappi voi kestää useita tunteja.

dban_ok

Ylikirjoittamisen jälkeen DBAN ilmoittaa lopputuloksesta. Kun DBAN on valmis, niin poista CD-levy tai USB-muisti koneesta ja tarkista lopputulos käynnistämällä tietokone uudelleen. Huom! Älä pelästy: mustan lopputulosruudun jälkeen näytölle hyökkää vielä punavalkoinen mainos.

3 vastausta artikkeliin “DBAN – Darik’s Boot And Nuke”

1. Kiitos huomautuksesta! Viime päivityksestä onkin jo aikaa. Katson päivitysohjeen läpi ajatuksella hieman myöhemmin!

2. Päivitin DBAN-ohjeen. Pyrin pitämään sivuston ohjeet lyhyinä ja pitkään hyödynnettävinä, joten jätän siksi tietoisesti osan kohdista (asennus USB-muistille tai CD-levylle) vähemmälle huomiolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.