DBAN – Darik’s Boot And Nuke

Darik’s Boot And Nuke (DBAN) on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka päätarkoituksena on kovalevyjen ja muistikkujen osioiden ylikirjoittaminen. Käyttämällä DBAN-ohjelmaa, tiedostot voidaan tuhota kovalevyiltä niin hyvin, että levyn uskaltaa esimerkiksi myydä tai luovuttaa eteenpäin. DBAN on kaupallisen toimijan tuote, mutta ohjelmistoa voi käyttää täysin vapaasti.

Ohjeen toimivuus tarkistettu viimeksi 1/2017 DBAN versiolla 2.3.0.

DBAN asentaminen

DBAN on on suunniteltu käytettäväksi CD/DVD -levyltä tai USB-muistitikulta (ethän voi asentaa ohjelmaa kovalevylle, jonka tiedostoja olet juuri tuhoamassa). Lataa DBAN projektin nettisivuilta. Tiedosto joka ladataan on muotoa ”.iso”. Tämä tiedosto on tarkoitettu ”poltettavaksi” CD-levylle tai USB-muistille. Älä turhaan avaa tai muokkaa ladattua .iso tiedostoa koneellasi.

Nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

 1. asenna DBAN CD-levylle, tai
 2. asenna DBAN muistitikulle.

Haluan pitää tämän ohjeen lyhyenä ja DBAN-ohjelmistoon keskittyneenä, joten en kuvaa asennusta sen tarkemmin. Vinkit asennukseen:

CD-levylle asentaminen: Hae netistä esim hakusanoilla ”iso tiedoston polttaminen”, niin löydät hyviä suomenkielisiä ohjeita.

USB-muistille asentaminen: Hae netistä esim hakusanoilla ”iso tiedoston polttaminen usb muistille”. Kommenteissa ehdotettiin myös Universal USB Installerin käyttöä.

DBANin käyttäminen

Aseta DBAN (CD tai USB-muisti) koneeseen ja käynnistä kone uudelleen. Koneen käynnistyessä tarkkaile ruudulla olevia tekstejä. Yritä selvittää omasta koneestasi se nappi näppäimistössä, jolla saat koneen käynnistymään CD-levyltä tai USB-muistilta. Yleensä tämä kerrotaan käynnistysvaiheessa esim ”Press F10 to change boot media” tai vastaavaa. Tarvittaessa vaihda BIOS:sta koneen käynnistysjärjestystä siten, että kone käynnistyy ensisijaisesti CD-levyltä tai USB-muistilta. Hakukoneista löytyy myös ohjeita esim. hakusanoilla ”koneen merkki ja malli boot from cd” tms.

Mikäli DBAN käynnistyy oikein, pitäisi ruudulle ilmestyä seuraavanlainen kuva.

dban_aloitus

DBAN aloitusruudusta pääset eteenpäin painamalla Enteriä. Ohjelmisto lataa tarvittavia tietoja, jonka jälkeen aukeaa alla olevan kaltainen kuva. Tässä kohdassa valitaan halutut asetukset.

dban_asetukset

Tässä esimerkkikoneessa on vain yksi kovalevy, jossa on vain yksi osio.

Painamalla M kirjainta voit valita eri ylikirjoitusmetodeja. Oletuksena on DoD Short, joka kelpaa hyvin peruskäyttöön.

Painamalla R kirjainta voit valita ylikirjoituskierrosten määrän. Paina R ja syötä arvoksi 3 kierrosta.

Lopuksi valitaan ylikirjoitettava kovalevyn osio liikkumalla oikeaan kohtaan(J,K) ja painamalla välilyöntiä halutun osion kohdalla. Sana ”wipe” ilmestyy kyseisen osion eteen.

Ylikirjoitus käynnistetään painamalla F10.

dban_ajossa

Kun DBAN suorittaa ylikirjoitusta, on näytöllä tietoja prosessin etenemisestä. Kovalevyn ja osioiden koosta riippuen tämä etappi voi kestää useita tunteja.

dban_ok

Ylikirjoittamisen jälkeen DBAN ilmoittaa lopputuloksesta. Kun DBAN on valmis, niin poista CD-levy tai USB-muisti koneesta ja tarkista lopputulos käynnistämällä tietokone uudelleen. Huom! Älä pelästy: mustan lopputulosruudun jälkeen näytölle hyökkää vielä punavalkoinen mainos.

Kommentit

13 vastausta artikkeliin “DBAN – Darik’s Boot And Nuke”

 1. Ohjelman käyttäjä

  Moi!

  Ohjetta voisi hieman päivittää ainakin kuvien pohjalta. Dban 2.3.0 versio julkaistiin kuukausi sitten ja siinä on hieman muuttunut ”ylikirjoitusnäkymä” ja tuo musta ”päättymisilmoitus”.

  Lisäksi olisi hyvä mainita että Dbanin saa nykyään myös USB tikulle tällä ohjelmalla: http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

  1. matti

   Kiitos huomautuksesta! Viime päivityksestä onkin jo aikaa. Katson päivitysohjeen läpi ajatuksella hieman myöhemmin!

  2. matti

   Päivitin DBAN-ohjeen. Pyrin pitämään sivuston ohjeet lyhyinä ja pitkään hyödynnettävinä, joten jätän siksi tietoisesti osan kohdista (asennus USB-muistille tai CD-levylle) vähemmälle huomiolle.

 2. MK

  Kiitos tästä ohjeesta! Sain homman onnistumaan. Selkeää tekstiä ja mukava joskus lukea ihan suomeksikin tälläisiä.

  1. matti

   Kiva, että ohjeesta oli hyötyä! Näyttäisi kuitenkin vahvasti siltä, että jatkossa joudumme etsimään DBAN:lle korvaavan tuotteen. Nettisivujen perusteella ohjelmistoon ei ole tehty muutoksia aikoihin. Usein tämä viittaa siihen, että tuotetta ei enää tehdä, vikoja ei korjata ja kehitys on lopetettu kokonaan. Tai sitten tässä on saavutettu täydellisyys ja kehitystä ei ole tarvetta jatkaa 🙂 Lisätietoja löytyy DBAN:in Wikipedia-sivulta.

   1. Hyvintuopellaa

    Kovalevyt alkaa pikkuhiljaa häviämään SSD tieltä ja siihen tämä ohjelma ei oikein sovellu. Muutoin toimiva ohjelma normaaleille levyille vaikka ei ole päivitetty vuosiin.

 3. Eienäätoimikunnolla

  Dban ei enää sellaisenaan tue kaikkea uutta rautaa. Siksi kannattaa käyttää siitä tehtyä muunnelmaa johon on laitettu tuki uudemmalle raudalle kuten UEFI biossille: https://github.com/PartialVolume/shredos.x86_64/

  1. matti

   Kiitos vinkistä! Muitakin vaihtoehtoja ja kokemuksia voi kertoa esimerkiksi SSD-muisteille!

   1. Eienäätoimikunnollasanoo

    SSD levyille pitää käyttää secure erase toimintoa. Se voi löytyä suoraan koneen emolevyn biossista mikäli emolevy ei ole liian vanha tai jos ”markettikoneen” tekijä on laittanut sen sinne. Custom ja yrityskoneissa se yleensä on vakiona.

    1. matti

     Juurikin näin! Testasin tuossa taannoin myös jotain DBANin tyhjennystoimintoa SSD-levyyn. Levyn saa tyhjän ”näköiseksi” eikä kone heti tunnistanut sen sisältöä, mutta data tuskin hävisi asianmukaisesti. Tarkennuksena kuitenkin vielä, että DBANissa ei varsinaisesti ollut siis mitään erityistä SSD-levyille tarkoitettua toimintoa, vaan testini perustui ihan vaan jonkin perustoiminnon kokeiluun.

     1. Dbaneitoimissdlevyillä

      Jep. DBAN tekee saman SSD levyille kuin HDD levyille. Ja koska näiden levyjen tekniikka on täysin erilaista, ei sen ylikirjoitusominaisuudet todellisuudessa toimi SSD levyillä.

 4. Työkone

  Piti tyhjentää työpaikalta saatu työkone ennen pois luovutusta. Sain DBAN:in asennettua muistitikulle mutta en pääse tyhjentämään tietokonetta sillä tietokoneen BIOS:sissa on salasana.
  Vaihtoehto on toki irroittaa kiintolevy läppäristä ja liittää toiseen tietokoneeseen ja sitten alustaa ja ylikirjoittaa.

  1. matti

   Työkoneissa on usein BIOSin salasana asennettu siksi, että koneeseen ei päästä tekemään muutoksia ilman työnantajan lupaa. Tällaisessa tyhjennystilanteessa kannattaa työnantajalta kysyä, voisiko he avata konetta. Tai vielä parempaa, jos työantajalla on itsellään tyhjennysprosessit käytössään, niin sinun ei tarvitse huolehtia tyhjennyksestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *