Heidi Eraser

Ohjeen toimivuus tarkistettu 1/2014. Ohjetta ei enää päivitetä (1/2016).

Eraser on on avoimen lähdekoodin sovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa tiedostojen tietoturvallista poistamista. Windowsin oma Poista-toiminto ei poista tiedostoja kokonaan kovalevyltä. Windows pyyhkii vain tiedostoon viittaavat merkinnät, mutta itse tiedosto säilyy levyllä, kunnes se ylikirjoitetaan.  Eraser poistaa sen sijaan koko tiedoston ylikirjoittamalla kyseisen alueen kovalevystä.

Ohjelman asennus on yksinkertaista. Lataa tarvittava tiedosto esimerkiksi ohjelman nettisivuilta ja asenna se.

Eraseria voidaan käyttää kahdella tavalla. Nopea tapa on vain valita tiedosto hiiren 2. näppäimellä ja normaalin poistokomennon sijaan valitseekin poistamisen käyttäen Eraseria. Tiedosto poistetaan ja sen muistialue ylikirjoitetaan.

Toinen tapa on käynnistää Eraser ja erikseen valikoida ylikirjoitettavat tiedostot tai kansiot. Alla on kuva esimerkkitapauksesta.

eraser_valikot

Kun Eraser on käynnistetty, niin oletuksena eteen ilmestyy tyhjä lista ylikirjoitettavista tiedostoista. Lisää uusi tiedosto Erase Schedule -napin vieressä olevasta nuolesta. Eraser kysyy nyt koska tiedosto halutaan ylikirjoittaa. Tähän on mahdollista tehdä erilaisia ajastuksia, mutta nyt valitaan ”Run manually”.

Varsinainen tiedosto lisätään Add Data -napista. Select Data to Erase -valikko aukeaa. Tästä voidaan valita ylikirjoitettavat tiedostot. Ne voivat olla tiedostoja, kansioita, vapaata tilaa osiolla tai Windowsin Roskakori. Esimerkissä on valittu tiedosto salasanat.txt. Paina OK ja palaa Eraserin pääikkunaan.

eraser_runnow

Painamalla juuri lisättyä tiedostoa hiiren 2. napilla ilmestyy valikko, josta valitaan Run Now. Eraser poistaa nyt tiedoston ja ylikirjoittaa sen muistipaikat.

Eraserin käyttö on melko yksinkertaista, joten muita toimintoja ei tässä ohjeessa ole sen enempää selitetty.

Yksi ajatus artikkelista “Heidi Eraser”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *